Η τετραήμερη εργασία δεν φαντάζει πλέον ένα άπιαστο όνειρο για τους εργαζομένους αφού ολοένα και αυξάνεται η υιοθέτηση της στο παγκόσμιο επαγγελματικό περιβάλλον. Παρουσιάζεται αποδεδειγμένα ότι μόνο θετικά οφέλη μπορεί να επιφέρει στην εταιρεία αλλά και στον εργαζόμενο με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να δηλώνουν ευχαριστημένες με την επιλογή τους.

Δείτε πιο κάτω 5 οφέλη της τετραήμερης εργασίας:

  1. Αύξηση της Παραγωγικότητας

Το πρώτο και κυριότερο όφελος της τετραήμερης εργασίας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας που εμφανίζουν οι εργαζόμενοι. Το εξαντλητικό ωράριο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση των εργαζομένων, αφού το γεγονός ότι εργάζονται πέντε ημέρες, δεν τους καθιστά αυτόματα παραγωγικούς και τις πέντε μέρες.

  1. Μείωση των Εξόδων των Εργοδοτών

Μία επιχείρηση για να μπορεί να υποστηρίξει την φυσική παρουσία των εργαζομένων της στο χώρο εργασίας τους, προϋποθέτει διάφορα έξοδα. Αν η εταιρεία όμως αποφασίσει να υιοθετήσει την τετραήμερη εβδομαδιαία απασχόληση κάποια από τα έξοδα αυτά μπορούν να μειωθούν. 

Για παράδειγμα κάποια από τα κόστη αυτά είναι η/ο μισθωτή/ός καθαρίστρια/ής, η ποσότητα σε καταναλωτικά αγαθά όπως νερό, γεύματα κτλ, αλλά και η ποσότητα για τα είδη προσωπικής υγιεινής. Επίσης ένα άλλο έξοδο που μπορεί να μειωθεί είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος ή ακόμα και του νερού. 

  1.  Ισότητα στο Εργασιακό Περιβάλλον

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι λόγω των οικογενειακών τους υποχρεώσεων και κυρίως λόγω την ανατροφής των παιδιών τους, αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι και να μην εργάζονται. Η τετραήμερη εργασία θα έδινε την ευκαιρία σε πολλούς από αυτούς, και να εργάζονται αλλά και να αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και στους φίλους τους.

  1.  Όφελος προς το Περιβάλλον

Οι άνθρωποι με τη μείωση των ημερών που εργάζονται μειώνουν αυτόματα και την μείωση των μετακινήσεων τους προς τον χώρο εργασίας. Αυτό συμβάλει αισθητά στην μείωση των εκπομπών ρύπων και καυσαερίων ή ακόμα και ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μείωσης της χρήσης των ιδιωτικών αλλά και δημόσιων μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούν.

  1. Θετική επίδραση στη Ψυχική Υγεία των Εργαζομένων 

Μέσω της τετραήμερης εργασίας, μειώνεται η πίεση και το άγχος που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικοί και να ανταποκρίνονται αποδοτικότερα στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα μπορούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που θα έχουν να τον αξιοποιήσουν κάνοντας καλύτερη διαχείριση των αρμοδιοτήτων τους, βάζοντας πρόγραμμα αλλά και αξιοποιώντας τον με το να σκέφτονται τρόπους για ανέλιξη τόσο των ιδίων όσο και της εταιρείας.

Δημοσιεύθηκε από admin